Tips for: Turleder, Skole, Lokalforening, Foreldre og Barnehage
Type aktivitet: Undervisningsopplegg og Kunnskap
Bruk hele, eller deler av teksten som for å introdusere løvetann for barna. Les eller fortell om de ulike delene, eller la elevene lese teksten selv.
Mange voksne kaller løvetann for ugress, men hele planten er faktisk spiselig! Fra topp til tå – eller fra blomst til rot. Om våren er den også viktig mat for insektene som er ute og leter etter pollen og nektar.
Mange tror at løvetann er giftig, fordi den smaker veldig bittert. Det er den ikke! Den smaker bittert på grunn av den hvite melkesaften du ser om du river av en stilk eller et blad. Om vi legger planten i vann en stund går melkesaften ut i vannet, og løvetannen blir mye mildere.
Så la oss begynne på toppen!
Blomst
Blomsten er full av pollen og nektar. Den smaker søtt og.. blomstrete? Den store gule blomsten er egentlig mange hundre små blomster som er satt sammen i en slags kurv. Du kan trekke dem ut og pynte brødskiva eller en kake med dem. Om du samler mange sånne kan du lage nydelig gul saft eller sirup.
Knopp
Før blomsten åpner seg, ligger hele den søte blomsten sammenpresset inni en grønn ball. Disse knoppene kaller vi løvenøtter. Du kan spise dem rett fra stilken (ta bort de grønne småbladene som sitter rundt, da de kan ha litt melkesaft i seg), eller steke dem med smør og litt salt. Det er kjempegodt!
Frø
Du kan faktisk spise frøene til løvetannen også. De er jo ikke så store, og du må ta bort de hvite fnokkene, men det går an! Du kan også spire dem på samme måte som karsefrø, og legge dem på brødskiva. Også kan du selvfølgelig blåse på dem og se dem fly av sted.
Stilk
Stilken til løvetann er lang, rett og hul, uten grener eller blader. Den er perfekt som sugerør! Plukk stilkene forsiktig, og legg dem i kaldt vann en stund for å trekke ut melkesaften. Nå kan du bruke dem til å drikke løvetann-saft med. Etterpå kan du spise hele sugerøret. Bruk stilkene som fortsatt har knopper, ellers blir de seige.
Blad
Løvetann har fått navnet sitt etter de fine bladene. De har store spisse fliker som likner på tennene til et villdyr! Bladene kan stekes og brukes på samme måte som spinat. Nye blader, som kanskje har vokst i skyggen er milde, og kan brukes som ruccolasalat.
Rot
Ikke glem rota! Den kan være vanskelig å få opp (spør noen med hage!), men hvis den vokser i sand eller løs jord er det lettere. Da kan du dra opp store flotte røtter, som likner på en lys gulrot. Rota kan kokes eller stekes, og smaker søtt og godt! I gamle dager brant de den og laget kaffe om det ikke var mulig å få ordentlig kaffe. Løvetann-kaffe har ikke koffein, så det er bare å prøve. Ha litt melk i, så smaker det ganske godt!