Hvorfor krøller løvetannstilken seg? Og smaker den godt?

Tips for: Turleder, Skole, Lokalforening, Foreldre og Barnehage

Type aktivitet: Undervisningsopplegg, Stand, Matlaging, Lek og Kunnskap

Skriv ut

Beskrivelse

Dette er et morsomt eksperiment!

Det du trenger er:

  • løvetannstilker
  • balje eller bøtte, gjerne gjennomsiktig
  • vann

Slik gjør du det:

  1. Plukk løvetannstilker og del dem opp to eller flere strimler. Avblomstrede stilker er seigere, og enklere å dele i lange strimler.
  2. Slipp strimlene ned i vannet og se hva som skjer

Hvorfor er det slik?

Innsiden av stilken er laget for å trekke vann opp til blomsten, mens utsiden skal beskytte stilken og holde den oppreist. Derfor har stilken en fast og glatt utside, og en porøs og føyelig innside. Den porøse nnsiden som er laget for å transportere vann vil suge til seg vannet mye fortere enn utsiden, som prøver å holde igjen.

Når innsiden blir større mens utsiden beholder sin form vil stilken krølle seg sammen til en spiral.

Smak forskjellen!

Som en bonus kan vi også undersøke hva som skjer med smaken til en stilk som har fått ligge i vann.

De seige stilkene som lager pene krøller smaker ikke så godt. Til mat vil vi helst ha unge stilker som fortsatt har knopp.

Bruk en kniv til å skjære dem i pene strimler, og la dem ligge i kaldt vann i min. 10 minutter.

Hva skjer?

Løvetannstilken er full av bitter melkesaft. Når den får ligge i vann vaskes melkesaften ut, og vi får en sprø og mild grønnsak.